dimecres, 14 de gener de 2015


                                                          EL BARROC
                                                                (1600-1750)

El Barroc és el moviment artístic que va tenir al llarg dels segles XVII i XVIII. En música, es considera que comença amb l'estrena de la primera òpera (1600) i acaba amb la mort de Johann S. Bach (1750).


Fixa't amb les diferències existents en aquestes dues imatges, la primera del Renaixement i la segona del Barroc:


  
En la pintura es reflecteix molt clarament la diferència del tractament de l'expressió humana en l'època renaixentista i en l'època barroca. Esbrina quines característiques podem observar en l'una i en l'altra.L'època barroca

L'art barroc exaltà i donà suport a l'absolutisme reial, és a dir, a la concentració de tots els poders en la figura d'un rei o monarca, i al poder de l'Església.

Moment històric, social i cultural


 Políticament, el poder de les monarquies es va enfortir de tal manera que es creia que el poder del rei tenia un origen diví. Socialment, hi havia tres grups socials o estaments: la noblesa, el clergat i el poble, dels quals la noblesa i el clergat n'eren els més privilegiats.
  Econòmicament, es va imposar el mercantilisme, segons el qual l'estat intentava acumular els metalls preciosos (or, plata, estany, etc.) i emmagatzemar els diners guanyats amb la venda d'aquests metalls en arques reials.

 Científicament, es van continuar els avenços com en l'època de Kepler i Copèrnic. Per exemple, Galileu descobrí la teoria de la gravetat, entre altres, però morí sense formular-la matemàticament; la fòrmula la va trobar Newton.

Característiques de la música barroca

Característiques estètiques

 
 - Tendècia a l'expressionisme, és a dir, a la manifestació de la realitat de forma exagerada.
 - Dramatisme, és a dir, presència dels sentiments dramàtics en l'obra musical mitjançant els elemenst següents:
 - Contrastos entre plans sonors (entre l'orquestra tutti, i un grup de solistes concertino i el solista solo).
 -Contrastos dinàmics
 -Contrastos de tempo
 -Contrastos tímbrics
 - Importància de la força emotiva de la paraula en la música vocal, donant una visió de la música il·lumitada, grandiosa i colossal
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada